Islams olika huvudgrenar

Islams värld är enorm, med många olika grenar som har olika ideologier. Med detta sagt kan det vara svårt att få grepp om islam. I denna artikel kommer vi att introducera de viktigaste huvudgrenarna inom islam.

De viktigaste grenarna inom islam

Islam är den snabbast växande religionen i världen och cirka 23% av världens befolkning är muslimer. Dess huvudsakliga grenar inkluderar sunni-, shia- och ibadi-islam. Men det finns över 73 olika grenar inom islam, där sunni och shia är de kändaste och största.

Sunni-islam är den största grenen av islam och omfattar cirka 85-90% av den muslimska världen. Sunni- muslimer kallas ofta för ”bokens folk” eftersom de tror på Koranen och islams fem pelare.

Shia-islam är en av de två huvudgrupperna som följer Muhammeds kusin och svärson Ali, som efterträdde honom som kalif 656 e.Kr. Begreppet shia omfattar också en annan grupp som följer Muhammeds dotter Fatima Zainab bint Ali.

Ibadi-islam är en av de fyra stora sunnimuslimska sekterna. Den uppstod runt 600- talet och praktiseras av majoriteten av Omans befolkning.

Några andra viktiga grenar inkluderar:

  • Ismaili/Alawite/Alevi – En gren av shia -islam som består av 10-15% av muslimer.
  • Ahmadiyya – En gren av islam med cirka 2 miljoner följare över hela världen.